Maʹdî Kerib ~ مَعْدِي كَرِبَ

Kamus-ı Muhit - معدي كرب maddesi

مَعْدِي كَرِبَ [Maʹdî Kerib] (mîm’in fethi ve dâl’ın kesri ve baʹzen fethiyle) Esmâdandır; bâ΄ bâbında dahi zikr olundu.

مَعْدِي كَرَبُ [Maʹdî Kereb] (fethateynle) Recül-i maʹrûftur. Ve başka bir adamın ismidir. Ve bunda üç lügat vardır. 1. Bâ’nın refʹidir, gayr-i munsarıf olarak. 2. İzâfetledir, munsarıf olarak. 3. İzâfetledir, gayr-i munsarıf olarak.

Vankulu Lugatı - معدي كرب maddesi

مَعْدِي كَرِبٍ [Maʹdî Kerib] İsm-i recüldür, bunda üç lügat vardır. مَعْدِي كَرِبُ [Maʹdî Kerub] bâ’nın refʹiyle ve ʹadem-i insirâfla ve مَعْدِي كَرِبٍ [Maʹdî Kerib] izâfetle insirâfla ve مَعْدِي كَرِبَ [Maʹdî Keribe] izâfetle, كَرِبَ [Keribe]nin ʹadem-i insirâfıyla onu mü΄ennes ve maʹrife kılmakla. Ammâ مَعْدِي [Maʹdî]de yâ sâkinedir, cemîʹ-i hâlette. Ve kaçan ki ona nisbet etmeli olsan مَعْدِيٌّ [Maʹdiyy] dersin. Ve her iki ism iki ism-i vâhid kılınmış ola onun nisbetinde hâl böyledir, yaʹnî onun nisbeti ism-i evvele olur: بَعْلَبَكُّ ve خَمْسَةَ عَشَرَ ve تَأَبَّطَ شَرًّا gibi ki evvelde بَعْلِيٌّ ve sânîde خَمْسِيٌّ ve sâliste تَأَبَّطِيٌّ derler. Ve kaçan ki tasgîr olunmalı olsa kezâlik ism-i evveli tasgîr olunur.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı