eš-šurmulet ~ اَلثُّرْمُلَةُ

Kamus-ı Muhit - الثرملة maddesi

اَلثُّرْمُلَةُ [ešamp;-šamp;urmulet] (قُنْفُذَةٌ [ḵunfužet] vezninde) Üst dudağın taşra yüzünde olan yive denir ki burundan berice ortasında olur. Ve kapta kalan bakiyyeye denir. Ve tilkiye denir. Ve bir recül adıdır.

اَلثَّرْمَلَةُ [ešamp;-šamp;ermelet] (دَحْرَجَةٌ [daḩrecet] vezninde) Yestehlemek maʹnâsınadır; yukâlu: ثَرْمَلَ الصَّبِيُّ إِذَا سَلَحَ Ve et yemek maʹnâsınadır; yukâlu: ثَرْمَلَ الرَّجُلُ إِذَا أَكَلَ اللَّحْمَ Ve eti tatarı pişirmek, ʹalâ-kavlin müsâfire tîzce yetiştirmek için taʹâmı çiğ pişirmek yâhûd âteş korunda pişirmiş etin külünü silkmeyip meydâna öylece getirmek maʹnâsınadır; yukâlu: ثَرْمَلَ اللَّحْمَ إِذَا لَمْ يُنْضِجْهُ أَوْ لَمْ يُنْضِجْ طَعَامَهُ تَعْجِيلًا لِلْقِرَى أَوْ لَمْ يَنْفُضْ مَلَّتَهُ مِنَ الرَّمَادِ لِذَلِكَ Ve taʹâmı saçına sakalına dökerek ve elini ve ağzını bulaştırarak pisçe yemek maʹnâsınadır; yukâlu: ثَرْمَلَ الطَّعَامَ إِذَا لَمْ يُحْسِنْ أَكْلَهُ فَانْتَثَرَ عَلَى لِحْيَتِهِ وَفَمِهِ Ve işlediği işte dikkat ve verziş etmeyip hemân gelişigüzel işlemek maʹnâsınadır; yukâlu: ثَرْمَلَ عَمَلَهُ إِذَا لَمْ يَتَنَوَّقْ فِيهِ

Vankulu Lugatı - الثرملة maddesi

اَلثُّرْمُلَةُ [ešamp;-šamp;urmulet] (šamp;â’nın ve mîm’in zammıyla) Tilkinin dişisi, أُنْثَى الثَّعَالِبِ maʹnâsına. Ve ricâlden bir kimsenin ismidir.

اَلثَّرْمَلَةُ [ešamp;-šamp;ermelet] (šamp;â’nın ve mîm’in fethiyle) Taʹâmı sû΄-i edeb üzere yemek, yaʹnî taʹâmı yerken sakalı üzere döküp ellerin bulaştırmak.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı