leyšu ʹifirrîn ~ لَيْثُ عِفِرِّينَ

Kamus-ı Muhit - ليث عفرين maddesi

اَلْعِفِرِّينُ [el-ʹifirrîn] (ʹayn’ın ve fâ’nın kesri ve râ’nın teşdîdiyle) Arslan yatağına denir, bük ve meşe gibi. ʹArabların لَيْثُ عِفِرِّينَ [leyšamp;u ʹifirrîn] dedikleri şedîd arslan demektir, لَيْثُ الْعَرِينِ [leyšamp;u’l-ʹarîn] gibi, zîrâ bük ve meşe yerlerin arslanı beyâbân arslanlarından şedîd olur; ve minhu’l-meselu: ḣأَشْجَعُ مِنْ لَيْثِ عِفِرِّينَḢ Ve

لَيْثُ عِفِرِّينَ [leyšamp;u ʹifirrîn] Bir böcek ismidir ki duvar diplerinin toprağı yumuşak yerlerinde sâkin olur. ʹAlâ-kavlin kaya kelerine şebîh bir cânverdir ki baʹzı süvârîlere taʹarruz edip kuyruğuyla darb eder. Ve kâmil ve zâbit ve kavî adama ıtlâk olunur. Şârih der ki Câḩiż’in beyânı üzere لَيْثُ عِفِرِّينَ bir nevʹ örümcektir ki altı gözü vardır, zübâb saydında be-gâyet çabuk olur.

Vankulu Lugatı - ليث عفرين maddesi

لَيْثُ عِفِرِّينَ [leyšamp;u ʹifirrîn] ʹArabların “إِنَّهُ لَأَشْجَعُ مِنْ لَيْثِ عِفِرِّينَ” dedikleri kavllerinde Ebû ʹAmr rivâyeti üzere أَسَدٌ [esed] maʹnâsınadır. Aṡmaʹî eyitti: Bu bir cânverdir ki kertenkele endâmında atlılara hamle eder; عِفِرِّينُ [ʹifirrîn]e nisbet olunur. Ve عِفِرِّينُ [ʹİfirrîn] Bir şehrin adıdır, ʹayn’ın kesriyle ve râ’nın kesriyle.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı