es-secîn ~ اَلسَّجِينُ

Kamus-ı Muhit - السجين maddesi

اَلسَّجِينُ [es-secîn] (أَمِيرٌ [emîr] vezninde) Mahbûs adama denir; cemʹi سُجَنَاءُ [sucenâ΄] gelir, كُرَمَاءُ [kuremâ΄] vezninde ve سَجْنَى [secnâ] gelir, سَكْرَى [sekrâ] vezninde. Mü΄ennesi kezâlik سَجِينٌ [secîn]dir ve سَجِينَةٌ [secînet] ve مَسْجُونَةٌ [mescûnet]tir; cemʹi سَجْنَى [secnâ] gelir, سَكْرَى [sekrâ] vezninde ve سَجَائِنُ [secâ΄in] gelir.

اَلسِّجِّينُ [es-siccîn] (سِكِّينٌ [sikkîn] vezninde) Dâ΄im olan şey΄e ıtlâk olunur; yukâlu: شَيْءٌ سِجِّينٌ أَيْ دَائِمٌ Ve saht ve şedîd olan nesneye ıtlâk olunur; yukâlu: ضَرْبٌ سِجِّينٌ أَيْ شَدِيدٌ Ve bir mevziʹ ismidir ki füccârın kitâbı yaʹnî defter-i aʹmâli onda mevzûʹdur. Ve cehennemde bir vâdî ismidir, eʹâzenallâhu minhâ. Ve ʹinde’l-baʹz arz-ı sâbiʹada bir hacer ismidir. Cümlesi سِجْنٌ [sicn] ve حَبْسٌ [ḩabs] maʹnâsındandır. Ve

سِجِّينٌ [siccîn] Âşikâre maʹnâsınadır; yukâlu: جَاءَ سِجِّينًا أَيْ عَلَانِيَةً Ve dibinin yöresine çukur kazılmış hurmâ ağacına denir, سِلْتِينٌ [siltîn] gibi.

Vankulu Lugatı - السجين maddesi

اَلسِّجِّينُ [es-siccîn] (sîn’in kesri ve cîm’in kesri ve teşdîdi ve meddiyle) Şedîd maʹnâsına; yukâlu: ضَرْبٌ سِجِّينٌ أَيْ شَدِيدٌ ve

سِجِّينٌ [siccîn] Bir mevziʹin ismidir ki ehl-i fücûr olanların defter-i aʹmâli ondadır, İbn ʹAbbâs rivâyeti üzere. Ve Ebû ʹUbeyde eyitti: سِجِّينٌ [siccîn] فِعِّيلٌ [fiʹʹîl]dir, سِجْنٌ [sicn]den,فِسِّيقٌ [fissîḵ] gibi فِسْقٌ [fisḵ]tan.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı