el-ʹafel ~ اَلْعَفَلُ

Kamus-ı Muhit - العفل maddesi

اَلْعَفَلُ [el-ʹafel] (ʹayn’ın ve fâ’nın fethiyle) ve

اَلْعَفَلَةُ [el-ʹafelet] (fetehâtla) Şol şey΄e denir ki baʹzı nisvânın ve nâkanın fercinde zuhûr eder, baʹzı ricâlde hâdis olan debbelik gibi.

اَلْعَفْلُ [el-ʹafl] (نَفْلٌ [nefl] vezninde) Keçi tekesinin ve öküzün paçaları aralığının yağının kesretine denir. Ve bu enenmiş, خَصِيٌّ [ḣaṡiyy] olanlarda müstaʹmeldir, zîrâ onlar semiz ve oraları yağlı olur; yukâlu: فِي التَّيْسِ أَوِ الثَّوْرِ عَفْلٌ وَهُوَ كَثْرَةُ شَحْمِ مَا بَيْنَ رِجْلَيْهِمَا وَهُوَ أَعْفَلُ Ve

عَفْلٌ [ʹafl] Dübür ile zekerin beyninde olan çizgiye denir. Ve koç kısmının hâyelerinin ve çevre yanlarının yağına denir. Ve koç kısmının semizliğini ve arıklığını bilmek için el ile yoklanacak kavram yerine denir.

Vankulu Lugatı - العفل maddesi

اَلْعَفَلَةُ [el-ʹafelet] (fethateynle) ve

اَلْعَفَلُ [el-ʹafel] (kezâlik fethateynle) Bir şiştir ki baʹzı nisâ tâ΄ifesinin fercinde ve nâkanın dahi fercinde olur. Baʹzı kimsenin hâyasında olan şişi gibi ki ona أُدْرَةٌ [udret] derler.

اَلْعَفْلُ [el-ʹafl] (ʹayn’ın fethi ve fâ’nın sükûnuyla) Koyunu iki ayağı arasında arıklığın ve semizliğin bilmek için yapışılan yerdir.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı