el-ḩacel ~ اَلْحَجَلُ

Kamus-ı Muhit - الحجل maddesi

اَلْحَجَلُ [el-ḩacel] (fethateynle) Keklik kuşunun erkeğine denir; müfredi حَجَلَةٌ [ḩacelet]tir. Mü΄ellif اَلْوَاحِدَةُ حَجَلَةٌ ʹibâretiyle resm eylemekle mü΄ennesine de işâret eylemiştir.

اَلْحَجْلُ [el-ḩacl] (حَمْلٌ [ḩaml] vezninde) ve

اَلْحَجَلَانُ [el-ḩacelân] (fetehâtla) Ayağı bukağılı kimse bir ayağını kaldırıp dîger ayağı üzere çöküp sıçrayarak yürümek maʹnâsınadır; yukâlu: حَجَلَ الْمُقَيَّدُ حَجْلًا وَحَجَلَانًا مِنَ الْبَابِ الثَّانِي وَالْأَوَّلِ إِذَا رَفَعَ رِجْلًا وَتَرَيَّثَ فِي مَشْيِهِ عَلَى رِجْلِهِ Ve sekerek yürümek maʹnâsınadır; yukâlu: حَجَلَ الْغُرَابُ إِذَا نَزَا فِي مَشْيِهِ Ve iki nesne beyninde hâ΄il olmak maʹnâsınadır; yukâlu: حُجِلَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهُ عَلَى بِنَاءِ الْمَجْهُولِ إِذَا حُيِّلَ

اَلْحِجْلُ [el-ḩicl] (ḩâ’nın kesri ve fethiyle) ve

اَلْحِجِلُ [el-ḩicil] (إِبِلٌ [ibil] vezninde) ve

اَلْحِجِلُّ [el-ḩicill] (طِمِرٌّ [ṯimirr] vezninde) Halhâla denir; cemʹi أَحْجَالٌ [aḩcâl] ve حُجُولٌ [ḩucûl] gelir. Ve

حِجْلٌ [ḩicl] (ḩâ’nın kesriyle) Aklığa denir; cemʹi أَحْجَالٌ [aḩcâl] gelir; yukâlu: بِهِ حِجْلٌ أَيْ بَيَاضٌ Ve bukağının ayakları geçecek iki tavkın her birine denir. Ve bukağının kendisine denir; yukâlu: حَلَّ حِجْلَهُ أَيْ قَيْدَهُ Ve bunda ḩâ’nın fethiyle ve kesreteynle câ΄izdir.

Vankulu Lugatı - الحجل maddesi

اَلْحَجَلُ [el-ḩacel] (fethateynle) Cemʹi.

اَلْحَجْلُ [el-ḩacl] (ḩâ’nın fethi ve cîm’in sükûnuyla) Ayakbağı, kayd maʹnâsına. Ve halhâl maʹnâsına da gelir. Ve ḩâ’nın kesri dahi lügattır bu maʹnâlarda.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı