el-maḩrem ~ اَلْمَحْرَمُ

Kamus-ı Muhit - المحرم maddesi

اَلْمَحْرَمُ [el-maḩrem] (مَقْعَدٌ [maḵʹad] vezninde) Bir adama tezevvücü helâl olmayan akribâdan ʹibârettir, zükûr olsun ve inâs olsun; yukâlu: رَحِمٌ مَحْرَمٌ أَيْ مُحَرَّمٌ تَزَوَّجُهَا وَيُقَالُ هِيَ لَهُ مَحْرَمٌ وَهُوَ لَهَا مَحْرَمٌ

اَلْمُحْرِمُ [el-muḩrim] (مُحْسِنٌ [muḩsin] vezninde) Bir adamın musâlaha eylediği kimseye ıtlâk olunur; yukâlu: هُوَ مُحْرِمُكَ أَيْ مُسَالِمُكَ Ve bir adamın حَرِيمٌ [ḩarîm] ve himâyetinde olan adama denir. Ve bir kimsenin her vechle ezâ ve taʹarruzu harâm ve nâ-revâ olan adama ıtlâk olunur ki o ondan hemîşe muʹâf ve müsellem olur; yukâlu: إِنَّهُ لَمُحْرِمٌ عَنْكَ أَيْ يَحْرُمُ أَذَاهُ عَلَيْكَ Ve esmâdandır.

اَلْمُحَرَّمُ [el-Muḩarrem] (مُعَظَّمٌ [muʹażżam] vezninde) Bu dahi Ḩarem-i Mekke’ye ıtlâk olunur. Ve şol deveye ıtlâk olunur ki gerçi bir mikdâr kullanmakla ortaca yavaşıyıp lâkin dil-hâh üzere kullanılması henüz düşvâr ola. Ve sert olmayıp ele mülâyim dokunur olan burna denir. Ve yeni kamçıya denir. Ve dibâgat olunmamış deriye denir. Ve شَهْرُ اللهِ الْأَصَبُّ [şehrullâhi’l-eṡabb] ismidir. Cemʹi مَحَارِمُ [meḩârim] ve مَحَارِيمُ [meḩârîm] ve مُحَرَّمَاتٌ [muḩarremât] gelir.

Vankulu Lugatı - المحرم maddesi

اَلْمُحَرَّمُ [el-muḩarrem] (mîm’in zammı ve râ’nın fethi ve teşdîdiyle) Şol aydır ki şühûr-ı senenin ibtidâsıdır. Ve

مُحَرَّمٌ [muḩarrem] Şol deriye derler ki henüz dibâgat olunmamış ola. Ve şol kamçıya derler ki henüz mülâyim olmaya. Ve şol nâkaya derler ki henüz baş öğrenmemiş ola, Ebû Zeyd rivâyeti üzere.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı