es-sâmet ~ اَلسَّامَةُ

Kamus-ı Muhit - السامة maddesi

اَلسَّامَةُ [es-sâmet] (حَالَةٌ [ḩâlet] vezninde) Kuyunun ağzını tevsîʹ için kazılan hufreye denir; cemʹi سِيَمٌ [siyem]dir, عِنَبٌ [ʹineb] vezninde. Ve dağlarda olan şol damara denir ki dağın asl tînetine muhâlif ola. Ve altına ve gümüşe ʹalâ-kavlin maʹdenlerde olan altın ve gümüş damarlarına denir; cemʹi سَامٌ [sâm]dır. Ve ağacın özdeğine denir. Ve ʹArabistân’da bir mevziʹdir. Ve Yemen’de iki karye adıdır. Ve Baṡra’da bir mahalle adıdır ki Benû Sâme dahi derler. Ve Sâme b. Lu΄eyy b. Ġâlib, Kaʹb’ın birâderidir ki ricâl-i neseb-i Muṡṯafavî’dendir, ʹaleyhi’s-selâm; muhaddisinden İbrâhîm b. el-Ḩaccâc es-Sâmî ve bir cemâʹat-i Baṡriyyûn ona mensûblardır.

اَلسَّامَّةُ [es-sâmmet] (عَامَّةٌ [ʹâmmet] vezninde) خَاصَّةٌ [ḣâṡṡat] maʹnâsınadır; yukâlu: عَرَفَ ذَلِكَ الْعَامَّةُ وَالسَّامَّةُ أَيِ الْخَاصَّةُ Ve ölüme ıtlâk olunur. Ve zehr-nâk hayvâna denir ve bu لَابِنٌ [lâbin] ve تَامِرٌ [tâmir] kabîlindendir. Ve

سَامُّ أَبْرَصَ [sâmmu ebraṡ] ki سَمُّ أَبْرَصَ [semmu ebraṡ] dahi denir, bir nevʹ zehr-nâk iri ve alaca kelerdir, “ب،ر،ص” mâddesinde beyân olundu.

Vankulu Lugatı - السامة maddesi

اَلسَّامَةُ [es-sâmet] (ʹalâ-vezni اَلْحَالَة [el-ḩâlet]) Vâhidi, mezbûrlardan bir damar maʹnâsına. Ve

سَامٌ [sâm] Mevte dahi derler.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı