eṡ-ṡirrîʹ ~ اَلصِّرِّيعُ

Kamus-ı Muhit - الصريع maddesi

اَلصُّرَعَةُ [eṡ-ṡuraʹat] (هُمَزَةٌ [humezet] vezninde) ve

اَلصِّرِّيعُ [eṡ-ṡirrîʹ] (سِكِّيتٌ [sikkît] vezninde) ve

اَلصَّرَّاعَةُ [eṡ-ṡarrâʹat] (عَلاَّمَةٌ [ʹallâmet] vezninde) Pehlivâna denir ki herkesi basıp yıkar ola; yukâlu: رَجُلٌ صُرَعَةٌ وَصِرِّيعٌ وَصَرَّاعَةٌ إِذَا كَانَ يَصْرَعُ النَّاسَ

اَلصَّرِيعُ [eṡ-ṡarîʹ] (أَمِيرٌ [emîr] vezninde) Yıkılmış ve yere çalınmış kimseye denir; cemʹi صَرْعَى [ṡarʹâ] gelir, مَرِيضٌ [marîḋ] ve مَرْضَى [marḋâ] gibi. Ve ağacı yonulmamış yaya denir, ʹalâ-kavlin ağacı kesilmezden mukaddem şecerinde kurumuş olanına denir. Ve bu resme olan kamçıya da denir; yukâlu: قَوْسٌ وَسَوْطٌ صَرِيعٌ أَيْ لَمْ يُنْحَتْ مِنْهُ شَيْءٌ أَوِ الَّذِي جَفَّ عُودُهُ عَلَى الشَّجَرِ Ve şol ağaç dalına denir ki gereği gibi yere eğilip yüzü koyu düşmüş olmakla ona aslâ güneş dokunmayıp dâ΄imâ gölgede perverde olmağın pekişmeyip sâ΄ir dallardan yumuşak ve hoş-bûy ola, ondan misvâk ittihâz ederler; cemʹi صُرُعٌ [ṡuruʹ] gelir zammeteynle.

Vankulu Lugatı - الصريع maddesi

اَلصِّرِّيعُ [eṡ-ṡirrîʹ] (ṡâd’ın kesri ve râ’nın kesri ve meddiyle ve teşdîdiyle فِسِّيقٌ [fissîḵ] vezni üzere) Akrânını çok basan kimse.

اَلصَّرِيعُ [eṡ-ṡarîʹ] (ṡâd’ın fethi ve râ’nın kesri ve meddiyle) Şol kamçı ve şol yaydır ki ağacı yonulmamış ola. Ve baʹzılar eyitti: Şol kamçı ve şol yaydır ki ağacı kesilmeden ağaç başında kurumuş ola.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı