eš-šillet ~ اَلثِّلَّةُ

Kamus-ı Muhit - الثلة maddesi

اَلثِّلَّةُ [ešamp;-šamp;illet] (šamp;â’nın kesriyle) Helâklığa denir, هُلْكَةٌ [hulket] maʹnâsına; cemʹi ثِلَلٌ [šamp;ilel]dir, عِنَبٌ [ʹineb] vezninde.

اَلثُّلَّةُ [ešamp;-šamp;ullet] (šamp;â’nın zammıyla) Cemâʹat-i insânîye denir; ve minhu yukâlu: فُلَانٌ لَا يُفَرِّقُ بَيْنَ الثَّلَّةِ بِالْفَتْحِ وَبَيْنَ الثُّلَّةِ بِالضَّمِّ أَيْ بَيْنَ جَمَاعَةِ الْغَنَمِ وَبَيْنَ جَمَاعَةِ النَّاسِ Ve çok akçeye denir; yukâlu: ثُلَّةٌ مِنَ الدَّرَاهِمِ أَيْ كَثِيرَةٌ Bunda fethle de câ΄izdir.

اَلثَّلَّةُ [ešamp;-šamp;ellet] (šamp;â’nın ve lâm-ı müşeddedenin fethiyle) Karışık koyun ve keçi sürüsüne, ʹalâ-kavlin çok olan sürüsüne ve ʹalâ-re΄yin hâssaten yalnız koyun sürüsüne denir; cemʹi ثِلَلٌ [šamp;ilel] gelir šamp;â’nın kesriyle, بَدْرَةٌ [bedret] ve بِدَرٌ [bider] gibi ve ثِلَالٌ [šamp;ilâl] gelir, سِلَالٌ [silâl] gibi; yukâlu: لَهُ ثَلَّةٌ أَيْ جَمَاعَةُ الْغَنَمِ أَوِ الْكَثِيرَةُ مِنْهَا أَوْ مِنْ ضَأْنٍ خَاصَّةً Ve yalnızca koyun yününe denir; yukâlu: كِسَاءٌ جَيِّدُ الثَّلَّةِ وَهُوَ الصُّوفُ وَحْدَهُ Ve kıl ve deve tüyleriyle karışık yüne denir. Ve kuyudan ihrâc olunan toprağa denir. Bunun cemʹi ثُلَلٌ [šamp;ulel] gelir, صُرَدٌ [ṡurad] vezninde. Ve sahrâlarda mîl ve minâre gibi nesnelere denir ki yola gidenler onların diplerinde gölgelenirler. Ve deve kısmının susuzluğu hâlâtından bir hâlete denir ki o iki şirb beyninde olan iki günlük susuzluktur, murâd iki gün susuz kalıp suya gelmeleri olacaktır.

Vankulu Lugatı - الثلة maddesi

اَلثَّلَّةُ [ešamp;-šamp;ellet] (šamp;â’nın fethi ve lâm’ın teşdîdiyle) Koyun sürüsü.Ve keçi sürüsüne ثَلَّةٌ demezler, belki حَيْلَةٌ [ḩaylet] derler ḩâ΄-i mühmele ile ve yâ΄-i müsennâtla.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı