el-manṡib ~ اَلْمَنْصِبُ

Kamus-ı Muhit - المنصب maddesi

اَلْمَنْصِبُ [el-manṡib] (مَجْلِسٌ [meclis] vezninde) Bu dahi asl ve bünyâd ve merciʹ maʹnâsınadır; yukâlu: مَنْصِبُ الشَّيْءِ أَيْ أَصْلُهُ وَمَرْجِعُهُ يَعْنِي الَّذِي نُصِبَ فِيهِ Câh maʹnâsına olan مَنْصِبٌ [manṡib] şârihin beyânına göre müvelleddir.

اَلْمِنْصَبُ [el-minṡab] (مِنْبَرٌ [minber] vezninde) Demirden olan saç ayağına denir ki üzerine tencere vazʹ olunur, se-pâye-i âhenîn maʹnâsına. Niteki أُثْفِيَّةٌ [ušamp;fiyyet] taştan olan se-pâyedir ki iki taş vazʹ edip bir tarafını bir mürtefiʹ yere dayarlar ve ona ثَالِثَةُ اْلأَثَافِي [šamp;âlisetu’l-ešamp;âfî] derler.

اَلْمُنَصَّبُ [el-munaṡṡab] (مُعَظَّمٌ [muʹażżam] vezninde) Kıvırcık nesneye denir; yukâlu: ثَرًى مُنَصَّبٌ أَيْ مُجَعَّدٌ Ve düz ve hemvâr olan muntazam dişlere ıtlâk olunur; yukâlu: ثَغْرٌ مُنَصَّبٌ أَيْ مُسْتَوِى النِّبْتَةِ Gûyâ ki el ile düz ve berâber nasb olunmuştur.

Vankulu Lugatı - المنصب maddesi

اَلْمَنْصِبُ [el-manṡib] (mîm’in fethi ve nûn’un sükûnu ve ṡâd’ın kesriyle) Asl maʹnâsına.

اَلْمُنَصَّبُ [el-munaṡṡab] (mîm’in zammı ve ṡâd’ın fethi ve teşdîdiyle) Birbiri üzerine komak; yukâlu: صَفِيحٌ مُنَصَّبٌ أَيْ نُصِبَ بَعْضُهُ عَلَى بَعْضٍ Ve صَفِيحٌ [ṡafîḩ] diye yassı taşa derler.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı