en-nuḩâm ~ اَلنُّحَامُ

Kamus-ı Muhit - النحام maddesi

اَلنُّحَامُ [en-nuḩâm] (غُرَابٌ [ġurâb] vezninde) Ördeğe şebîh bir kuş adıdır, murâd angut taʹbîr olunan kuştur. Cevherî nûn’un fethi ve ḩâ’nın teşdîdiyle takyîd eylemekle vehm eylemiştir. Şârih der ki Suheylî dahi Cevherî gibi zabt eylemiştir.

اَلنَّحَّامُ [en-naḩḩâm] (شَدَّادٌ [şeddâd] vezninde) Çok تَنَحْنُحٌ [tenaḩnuḩ] eden adama denir, yukâlu: رَجُلٌ نَحَّامٌ أَيْ كَثِيرُ النَّحِيمِ Ve bahîl ve cimriye denir, kendiden nesne taleb olundukta تَنَحْنُحٌ [tenaḩnuḩ] eder olduğu için; yukâlu: رَجُلٌ نَحَّامٌ أَيْ بَخِيلٌ Ve arslana denir. Ve Suleyk b. es-Suleke’nin feresi adıdır. Ve ashâbdan Nuʹaym b. ʹAbdullâh el-Ḵureşî lakabıdır, hakkında Mefḣar-ı enâm ʹaleyhi’s-selâm hazretleri: “دَخَلْتُ الْجَنَّةَ فَسَمِعْتُ نَحْمَةً مِنْ نُعَيْمٍ” buyurdukları için telkîb olundu. نَحْمَةٌ [naḩmet] سَعْلَةٌ [saʹlet] maʹnâsınadır ki murâd تَنَحْنُحٌ [tenaḩnuḩ] savtıdır. Ve baʹzılar dedi ki mûmâileyhin lakabı نُحَامٌ [Nuḩâm]dır, غُرَابٌ [ġurâb] vezninde. Ve

نَحَّامٌ [Naḩḩâm] Bir fâris yaʹnî bir cündî lakabıdır.

Vankulu Lugatı - النحام maddesi

اَلنَّحَّامُ [en-naḩḩâm] (nûn’un fethi ve ḩâ’nın teşdîdiyle) Tanahnuh eden kimse. Ve

نَحَّامٌ [naḩḩâm] Kezâlik ördek şeklinde olan kırmızı kuş ki ona ankut derler lisân-ı Fârisîde surh-âvî derler. Ve

نَحَّامٌ [Naḩḩâm] Kezâlik bir atın ismidir ki o Suleyk b. es-Suleke es-Saʹdî’nin atıdır, Aṡmaʹî Kitâbu’l-Feres’te rivâyet ettiği üzere.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı