el-ḵann ~ اَلْقَنُّ

Kamus-ı Muhit - القن maddesi

اَلْقَنُّ [el-ḵann] (ḵâf’ın fethi ve nûn’un teşdîdiyle) Ahbâr tetebbuʹ eylemek maʹnâsınadır; yukâlu: هُوَ يَقُنُّ الْأَخْبَارَ قَنًّا مِنَ الْبَابِ الْأَوَّلِ أَيْ يَتَتَبَّعُهَا Ve göz ile o yana bu yana bakıp nesne araştırmak maʹnâsınadır; yukâlu: قَنَّ الشَّيْءَ إِذَا تَفَقَّدَهُ بِالْبَصَرِ Ve değnekle vurmak maʹnâsınadır; yukâlu: قَنَّهُ بِالْعَصَا إِذَا ضَرَبَهُ بِهَا

اَلْقُنُّ [el-ḵunn] (ḵâf’ın zammıyla) Küçük dağa denir. Ve gömlek ve sâ΄ir libâs yenine denir.

اَلْقِنُّ [el-ḵinn] (ḵâf’ın kesriyle) Kendi ve ebeveyni memlûk olan kula denir, عَبْدٌ [ʹabd] ve أَمَةٌ [emet]ten tevellüd eden köle gibi. Müfred ve cemʹi berâberdir, ʹalâ-kavlin cemʹi أَقْنَانٌ [aḵnân] ve أَقِنَّةٌ [eḵinnet]tir. Ve baʹzılar dedi ki قِنٌّ [ḵinn] ʹubûdeti hâlis olan kula denir, yaʹnî مُدَبَّرٌ [mudebber] ve مُكَاتَبٌ [mukâteb] olmayandır, ʹalâ-kavlin mâlikinin hânesinde tevellüd edip mâliki onu ʹindinden ihrâca kâdir olmaya.

Vankulu Lugatı - القن maddesi

اَلْقُنُّ [el-ḵunn] (ḵâf’ın zammı ve nûn’un teşdîdiyle) Gömlek yeni.

اَلْقِنُّ [el-ḵinn] (ḵâf’ın kesri ve nûn’un teşdîdiyle) Kul, ʹabd maʹnâsına.Kaçan kendi ve ebeveyni memlûk olsa bunda tesniye ve cemʹ ve te΄nîs berâber olur. Ve gâh olur, عَبِيدٌ أَقْنَانٌ derler.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı