el-muḵalled ~ اَلْمُقَلَّدُ

Kamus-ı Muhit - المقلد maddesi

اَلْمُقَلَّدُ [el-muḵalled] (مُعَظَّمٌ [muʹażżam] vezninde) Boyunda قِلاَدَةٌ [ḵilâdet] geçirecek yere denir, تَقْلِيدٌ [taḵlîd]den ism-i mekândır. Ve yüğrük ata ıtlâk olunur, koşuda sâ΄irleri sebk eylediği için boynuna pîrâye geçirdiklerine mebnî. Ve kılıç takallüd edenlerin omuzlarında kılıç bağının yerine denir.

اَلْمِقْلاَدُ [el-miḵlâd] (مِفْتَاحٌ [miftâḩ] vezninde) ve

اَلْمِقْلَدُ [el-miḵled] (مِنْبَرٌ [minber] vezninde) Bunlar da إِقْلِيدٌ [iḵlîd] gibi anahtara denir, niteki zikr olundu. Cemʹleri مَقَالِدُ [meḵâlid] ve مَقَالِيدُ [meḵâlîd] gelir. Ve

مِقْلاَدٌ [miḵlâd] Hazîneye ıtlâk olunur, niteki âyet-i mezkûrede beyân olundu. Ve maʹnâ-yı evveldendir ki “Filân adamın umûru be-gâyet teng ve şedîd oldu” diyecek yerde ضَاقَتْ مَقَالِدُهُ وَمَقَالِيدُهُ derler; ضَاقَتْ عَلَيْهِ أُمُورُهُ maʹnâsına. Ve

مِقْلَدٌ [miḵled] (مِنْبَرٌ [minber] vezninde) Mutlakan kaba denir, وِعَاءٌ [viʹâ΄] maʹnâsına. Ve torbaya denir مِخْلاَةٌ [miḣlât] maʹnâsına. Ve ölçeğe denir, مِكْيَالٌ [mikyâd] maʹnâsına. Ve ucu eğri değneğe denir ki çevgân tarzında olur, bâgçevânların kekeleri gibi. Ve orak gibi eğri olan anahtara denir ki Fârisîde gûz-ı kelîd derler.

Vankulu Lugatı - المقلد maddesi

اَلْمُقَلَّدُ [el-muḵalled] (mîm’in zammıyla ve lâm’ın fethi ve teşdîdiyle) Omuzda olan kılıç bağının yeri. Ve şol yüğrük ata derler ki cümleden evvel geldiği için ona ʹalâmet asarlar tâ ki o geldiği maʹlûm ola.

اَلْمِقْلَدُ [el-miḵled] (mîm’in kesri ve ḵâf’ın sükûnu ve lâm’ın fethiyle) Şol miftâhtır ki orak gibi eğridir, onunla gâh olur ot bükerler, kuru yoncayı büktükleri gibi.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı