Cuheynet ~ جُهَيْنَةُ

Kamus-ı Muhit - جهينة maddesi

جُهَيْنَةُ [Cuheynet] (musaggar bünyesiyle) Bir kabîledir. Ve “عِنْدَ جُهَيْنَةَ الْخَبَرُ الْيَقِينُ” meseli “ج،ف،ن” mâddesinde zikr olundu. Ve

جُهَيْنَةُ [Cuheynet] Ṯaberistân ülkesinde bir kalʹadır. Ve Mavṡil kazâsında bir karyedir; tesânîf-i kesîre sâhibi Ḩuseyn b. Naṡr b. Muḩammed el-Cuheynî oradandır.

Vankulu Lugatı - جهينة maddesi

جُهَيْنَةُ [Cuheynet] (cîm’in zammı ve hâ’nın fethiyle) Bir kabîlenin ismidir. Ve fi’l-meseli: “وَعِنْدَ جُهَيْنَةَ الْخَبَرُ الْيَقِينُ” Ve İbnu’l-Aʹrâbî وَعِنْدَ جُفَيْنَةَ rivâyet kılmıştır, cîm’in zammı ve fâ’nın fethiyle. Ve Aṡmaʹî dahi İbn Aʹrâbî gibidir. Rivâyet-i mezbûre Cevherî’nin bu makâmda olan kelâmı جَفْنٌ tefsîrinde olan kelâmına muhâliftir, zîrâ onda Aṡmaʹî جُهَيْنَة ve İbnu’l-Kelbî جُفَيْنَةُ rivâyet etti demiştir, pes Cevherî kelâmında sehv iki cihetten olur: biri budur ki Aṡmaʹî’nin râvîsi olan جُهَيْنَةُ de جُفَيْنَة değildir, ikincisi budur ki جُفَيْنَة rivâyet kılan İbnu’l-Kelbî’dir, İbnu’l-Aʹrâbî değildir, meger ki İbnu’l-Kelbî ve İbnu’l-Aʹrâbî şahs-ı vâhid olduğu yâhûd râvî-i müteʹadddid olduğu sâbit ola.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı