Žu’š-Šudeyyet ~ ذُو الثُّدَيَّةِ

Kamus-ı Muhit - ذو الثدية maddesi

ذُو الثُّدَيَّةِ [Žu’šamp;-Šudeyyet] (musaggar bünyesiyle سُمَيَّةُ [sumeyyet] vezninde) Emîrü’l-mü΄minîn İmâm ʹAlî el-Murtaḋâ kerremallâhu vechehu üzere hurûc eden Ḣâricîlerin re΄îs ve kebîri olan Ḩurḵûṡ b. Zuheyr nâm şahsın lakabıdır, ʹalâ-kavlin ذُو الْيُدَيَّةِ [Žu’l-Yudeyyet]tir yâ-yı tahtiyye ile. Şârih der ki eli pek kısa olup kolu olmayıp hemân meme başı gibi bilekçeden ʹibâret olmakla ذُو الثُّدَيَّةِ [žu’šamp;-šamp;udeyyet] ve ذُو الْيُدَيَّةِ [žu’l-yudeyyet] ile mülakkab olmuştur. Ve

ذُو الثُّدَيَّةِ [Žu’šamp;-Šudeyyet] Fürsân-ı Ḵureyş’ten ʹAmr b. Vudd’un lakabıdır ki Ḣendeḵ vakʹasında sadme-i tîg-i Ḩaydar-ı Kerrâr ile galtîde-i hufre-i bevâr oldu.

Vankulu Lugatı - ذو الثدية maddesi

ذُو الثُّدَيَّةِ [Žu’šamp;-Šudeyyet] (šamp;â’nın zammı ve dâl’ın fethi ve yâ’nın teşdîdiyle) Bir kimsenin lakabıdır ki ismi ثُرْمُلَةُ [Šurmulet]tir. Şol kimse ki ثَدْيٌ [šamp;edy]i müzekkerdir demiştir onun katında hâ’nın duhûlü يَدٌ te΄vîliyledir, zîrâ o kimsenin eli kısa olmağın memeye teşbîh olunup ذُو الثُّدَيَّةِ denmiştir. Ve bu maʹnâya delâlet eder mezbûra ذُو الْيُدَيَّةِ dahi dedikleri, yâ΄-i müsennât-ı tahtâniyle.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı