es-semelet ~ اَلسَّمَلَةُ

Kamus-ı Muhit - السملة maddesi

اَلسَّمَلَةُ [es-semelet] (fetehâtla ve sîn’in zammı ve mîm’in sükûnuyla) Azca suya denir; cemʹi سَمَلٌ [semel]dir; yukâlu: مَا فِي الْحَوْضِ إِلَّا سَمَلَةٌ أَيْ مَاءٌ قَلِيلٌ Ve siyâh ve müteʹaffin balçığa denir, حَمْأَةٌ [ḩam΄et] maʹnâsına. Ve havuz dibinde kalan su bakiyyesine denir; cemʹi سَمَلٌ [semel] gelir fethateynle ve سِمَالٌ [simâl] gelir sîn’in kesriyle.

اَلسُّمْلَةُ [es-sumlet] (غُرْفَةٌ [ġurfet] vezninde) Açlığın şiddetinden gözden sıkıntıyla acışarak cereyân eden göz yaşına denir, gûyâ ki gözü سَمْلٌ [seml] eder, yaʹnî çıkarır gibi olduğundan ıtlâk olundu; yukâlu: تَسِيلُ مِنْ عَيْنِهِ السُّمْلَةُ أَيْ دَمْعٌ يُهَرَاقُ عِنْدَ الْجُوعِ الشَّدِيدِ كَأَنَّهُ يَفْقَأُ الْعَيْنَ

Vankulu Lugatı - السملة maddesi

اَلسَّمَلَةُ [es-semelet] (fethateynle) Az olan su ki havuzun dibinde kala yâhûd kâsenin dibinde kala, ثَمِيلٌ [šamp;emîl] maʹnâsına, šamp;â΄-i müsellese ile.

اَلسُّمْلَةُ [es-sumlet] (sîn’in zammı ve mîm’in sükûnuyla) Havuzda yâhûd kâsede bâkî kalan sudur, سَمَلَةٌ [semelet] gibi fethateynle nitekim mürûr etti.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı