eš-šeḵûb ~ اَلثَّقُوبُ

Kamus-ı Muhit - الثقوب maddesi

اَلثَّقُوبُ [ešamp;-šamp;eḵûb] (صَبُورٌ [ṡabûr] vezninde) ve

اَلثِّقَابُ [ešamp;-šamp;iḵâb] (كِتَابٌ [kitâb] vezninde) Âteş tutuşturacak nesneye denir, çıra ve funda ve odun hurdeleri gibi ki tuturuk taʹbîr olunur.

اَلثُّقُوبُ [ešamp;-šamp;uḵûb] (قُعُودٌ [ḵuʹûd] vezninde) Âteş tutuşup yanmak maʹnâsınadır; yukâlu: ثَقَبَتِ النَّارُ ثُقُوبًا اِذَا اتَّقَدَتْ Ve yıldız parıldamak maʹnâsınadır; yukâlu: ثَقَبَ الْكَوْكَبُ اِذَا أَضَاءَ Ve bir nesnenin râyihası etrâfa yayılmak maʹnâsınadır; yukâlu: ثَقَبَتِ الرَّائِحَةُ اِذَا سَطَعَتْ وَهَاجَتْ Ve nâkanın sütü çok olmak maʹnâsınadır; yukâlu: ثَقَبَتِ النَّاقَةُ اِذَا غَزُرَ لَبَنُهَا Ve bir kimsenin re΄y ü tedbîri nâfiz olmak maʹnâsınadır; yukâlu: ثَقَبَ رَأْيُهُ اِذَا نَفَذَ Esâs’ın beyânına göre bu maʹnâlar mecâzdır.

Vankulu Lugatı - الثقوب maddesi

اَلثَّقُوبُ [ešamp;-šamp;eḵûb] (feth-i šamp;â΄ ile) Şol hurde ağaçlardır ki onunla âteş yakarlar ki baʹzı diyârda ona tutrak derler.

اَلثُّقُوبُ [ešamp;-šamp;uḵûb] (zammeteynle) ve

اَلثَّقَابَةُ [ešamp;-šamp;eḵâbet] (feth-i šamp;â΄ ile) Od yalınlanmak; yukâlu: ثَقَبَتِ النَّارُ تَثْقُبُ ثُقُوبًا وَثَقَابَةً مِنَ الْبَابِ الْأَوَّلِ إِذَا اتَّقَدَتْ

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı