el-ḵaršaʹ ~ اَلْقَرْثَعُ

Kamus-ı Muhit - القرثع maddesi

اَلْقَرْثَعُ [el-ḵaršamp;aʹ] (šamp;â-yı müsellese ile جَعْفَرٌ [caʹfer] vezninde) Utanmaz, sıyrık, kimseden bâk ve pervâ eymez salîta karıya denir. Ve humk ve belâheti olan karıya denir. Ve erkek devekuşuna denir. Ve arslana denir. Ve denizde sedef nevʹinden bir kaplı böcek adıdır. Ve alçak ve denî kimseye denir. Ve şol ʹavrete denir ki dâ΄imâ yalnızca bir gözüne sürme çekinir ola. Ve üstlüğünü ve ferâcesini ters giyinir olan ʹavrete denir. Ve davarın eyeri tüyleri aralığında olan tiftik tarzında hurde tüylere denir, قَرْثَعَةٌ [ḵaršamp;eʹat] dahi derler hâ’yla. Ve

قَرْثَعٌ [Ḵaršamp;aʹ] Taġlib kabilesinden bir kimse adıdır ki Evs kabîlesine intisâb eyledi. Be-gâyet mübrim sâ΄il ve cerrâr olmakla: “أَسْأَلُ مِنْ قَرْثَعٍ” darb-ı mesel olmuştur. Ve Ḋabbe kabîlesinden bir tâbiʹî ismidir.

Vankulu Lugatı - القرثع maddesi

اَلْقَرْثَعُ [el-ḵaršamp;aʹ] (ʹalâ-vezni جَعْفَر [caʹfer]) Ebleh olan ʹavret. Ve bir ʹavretten قَرْثَعٌ [ḵaršamp;aʹ]ın maʹnâsını su΄âl ettiklerinde eyitti: قَرْثَعٌ [ḵaršamp;aʹ] şol ʹavrettir ki bir gözüne sürme çekip bir gözüne çekmeye ve gömleğini ters giye.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı