isâf ~ إِسَافٌ

Kamus-ı Muhit - إساف maddesi

إِسَافٌ [isâf] (كِتَابٌ [kitâb] vezninde ve سَحَابٌ [seḩâb] vezninde) Bir sanem-i mahsûs ismidir ki ʹAmr b. Yahyâ el-Ḣuzâʹî nâm kimse onu Ṡafâ’ya ve nâ΄ile nâm sanemi Merve’ye nasb eylemişti. Onlar için mukâbile-i Kaʹbe’de kurbânlar zebh ederler idi. Baʹzılar dediler ki onlar Curhum kabîlesinden iki kimse idi: biri İsâf b. ʹAmr ve biri Nâ΄ile bint Suheyl idi, Kaʹbe’de zinâ ettikleri için mesh olup taş olmuşlar idi; murûr-ı eyyâmla Ḵureyş kabîlesi onlara perestiş ederler idi. Ve

إِسَافٌ [İsâf] كِتَابٌ [kitâb] vezninde) Esmâ-i ricâldendir: İsâf b. Enmâr ve İsâf b. Nehîk ʹalâ-kavlin Nehîk b. İsâf ashâbdandır.

Vankulu Lugatı - إساف maddesi

إِسَافٌ [isâf] (hemzenin kesriyle) Bir putun adıdır, sanem-i mahsûs maʹnâsına ki نَائِلَةُ [nâ΄ilet]in karînidir, zîrâ إِسَافٌ [isâf] ve نَائِلَةُ [nâ΄ilet] iki puttur Ḵureyş kabîlesinde ki onları ʹAmr b. Luḩayy, Ṡafâ ile Merve üzerinde vazʹ etmişti. Onlar için mukâbile-i Kaʹbe’de kurbân keserlerdi. Baʹzılar şöyle zuʹm ettiler ki onlar Curhum kabîlesinden iki kimse idi,biri İsâf b. ʹÖmer ve biri Nâ΄ile bint Sehl idi. Kaʹbe’de şerrefehallâhu fücûr ettikleri için mesh olup taş olmuşlardı. Ve Ḵureyş kabîlesi mürûr-ı eyyâmla onları maʹbûd edinmişlerdi.

Sıradaki Maddeler

Arama ekranı

Sitemizde detaylı hızlı ve kolay arama ekranı